CONSTRUIR FRATERNITAT. Experiències socials del Baix Llobregat

El Centre Jujol Can Negre de Sant Joan Despí va ser l’espai que va acollir el primer dels actes del cicle de conferències i mosaics d’experiències per fer camí cap als Premis de Reconeixement Cultural del Baix Llobregat.

Aquesta primera sessió es va dur a terme el dimarts 24 de maig i l’objectiu de la sessió era conèixer i observar el moment actual d’alguns dels principals camps temàtics relacionats amb els drets socials de l’educació, la salut, el treball, l’habitatge, l’equitat, les cures i el suport i l’acolliment  de persones migrades i refugiades.

Va obrir la sessió l’alcaldessa de Sant Joan Despí, Belen Garcia, la presidenta del CECBLL, Genoveva Català, i la vocal de Junta Conxita Sánchez, que va moderar la sessió. A continucació, Conxita Sánchez va donar pas a tres mirades temàtiques. La primera mirada la feia en Paco Ramos, professor de secundària, sobre l’ensenyament; la segona la va fer  Victòria Lebrón Campos, metgessa, sobre salut;  i la tercerca Miguel Ángel Merinos, sindicalista, sobre el treball.

Tot seguit Conxita Sánchez ens va presentar als ponents de la jornada, Ricard Gomà, director de l’IERMB, i Laia Ortiz, directora d’Acció Social i Comunitària de l’Ajuntament del Prat de Llobregat, que van fer les seves intervencions d’apertura de l’acte d’experiències socials, tot facilitant la reflexió sobre quins són els actuals reptes en matèria d’acció social.

Seguidament es van convidar una sèrie persones a explicar-nos experiències socials de rellevància que s’estan desenvolupant a la nostra comarca: Viqui Castellanos, consellera comarcal de Dones, Gent Gran i LGTBI, ens va explicar la posada en marxa del 6è Congrés de dones del Baix Llobregat sota el lema: #SomUna; Xavier Mas d’Esparreguera, empresari, membre de la Junta del CECBLL, és l’ideòleg del Hub Espai de Creació d’Esparreguera; Sara Suárez, Fundadora i presidenta de l’associació de cuidadors “Cuidando de ti” de Sant Boi de Llobregat, que donen suport a les famílies cuidadores de persones en situació de dependència; Lucía López Fernández, responsable de l’Observatori Comarcal del Baix Llobregat, que ens va explicar l’Observatori de Gènere Metropolità; Gina Pol, consellera comarcal de Salut, ens va mostar el Projecte Expositiu Mons. El món reflex; i finalment Laure Pérez, Director del CFA Arquitecte Jujol , ens va explicar el projecte Garage Lab i projecte MHM. També van intervenir Julián Carrasco,  de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes del Baix Llobregat i  Raquel Casanovas, de l’associació Solidança.

Per acabar, el regidor de cultura de Sant Joan Despí, Àlex Medrano, ens va fer la clausura de la sessió.