EDITORIAL (ABRIL 2017): Taula pel Referèndum del Baix Llobregat

El mes de desembre de l’any passat, en el  Parlament, es constituïa la Taula nacional que feia el seu pronunciament per mitjà d’un Manifest

El Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat hem mantingut un ferm compromís amb les persones, el seu passat, el seu present i el seu futur. El rigor en el treball i la recerca, el valor de la cultura i el patrimoni, l’aprofundiment en la realitat social i en la memòria democràtica, el coneixement i la comprensió del passat de lluita i de supervivència a condicions de vida adverses, han estat i són eixos de la nostra tasca quotidiana.

La història de la comarca, que el Centre ha anat recopilant,  ens ha configurat com el que avui som i que va quedar palès en el congrés “El Baix Llobregat a Debat” del que en va sorgir el “Compromís col·lectiu pel Baix Llobregat”. És a l’inici d’aquesta declaració que expressem “el Baix Llobregat, lluny de desdibuixar-se, té un carisma i una força imbatibles perquè té una gent lluitadora, treballadora i que manté encesa la flama de la utopia”

Aquesta gent lluitadora i treballadora, vol enfortir la democràcia i avui, a Catalunya, enfortir la democràcia vol dir donar la veu a la gent, confrontar parers i maneres de fer, projectes, propostes i solucions polítiques per a l’organització del país.

Un valor de la nostra entitat ha estat la pluralitat i diversitat de les persones associades, entre les quals hi ha una gran diversitat d’opcions i una gran pluralitat ideològica. És per això que la Junta del Centre d’Estudis va acordar acceptar la proposta d’assumir la coordinació de la Taula comarcal pel Pacte Nacional pel Referèndum.

Aquesta Taula reuneix un amplíssim ventall de forces socials, culturals, polítiques, sindicals i econòmiques. Totes elles fermament convençudes que, en el canvi de segle, ens trobem amb una situació estàtica pel que fa a la concepció centralista de l’Estat espanyol i, una àmplia majoria de la ciutadania, volem expressar la nostra voluntat en relació al futur polític de Catalunya exercint el dret a decidir.