Editorial: GRÀCIES, GEMMA TRIBÓ, PEL TEU LLEGAT

L’editorial d’aquest butlletí és un dels més difícils que he redactat i ho faig en primera persona en nom de la Junta i dels amics i amigues de l’entitat.

Mai hauria imaginat que escriuria un editorial com aquest. Quan llegiu aquest butlletí, haurem acomiadat Gemma Tribó Traveria, doctora en Història Contemporània i especialista en Didàctica de la història. Però la Gemma és molt més que una professional de primer nivell, és una amiga i una activista cultural compromesa amb l’entorn més immediat, amb el país i amb el món.

Manta vegades recordem que l’any vinent el Centre celebrarà 50 anys de la seva fundació. En el decurs del temps hem estat centrades en el coneixement. La recerca ha estat un dels pilars on s’ha bastit una part important de l’activitat, i la Gemma, a més de ser-ne actualment la responsable, ha estat una potent investigadora, començant per la seva tesi Evolució de l’estructura agrària del Baix Llobregat (1860-1930), feta el 1989, de la qual hem publicat recentment un resum.

La Gemma també ha estat incansable en un altre dels eixos de nostre treball, com és el debat i la difusió. Dilluns dia 23 vam haver de suspendre un nova presentació de la seva publicació sobre l’Agricultura a Sant Vicenç dels Horts i d’altres que teníem programades. La seva erudició i capacitat pedagògica la portaven de manera permanent a proposar noves fites; entre les més recents podem assenyalar la de fer un llibre d’història general del Baix Llobregat, a partir d’una recopilació que tindria el seu tret de sortida en el 50è aniversari i que s’aniria compilant al llarg de sessions formatives de la mà de persones expertes en diferents camps de la història.

La comunitat social del Centre treballem intensament en el camp de la Memòria Històrica i Memòria Democràtica; d’aquesta matèria, la Gemma també n’era experta i dinamitzadora. Els dies 20 i 21 d’octubre, a causa de l’accident que va patir el dia 19, la vàrem trobar a faltar en les Jornades sobre les estratègies educatives i pedagògiques en memòria democràtica dirigides a tota la comunitat educativa: “Història i memòria: converses pedagògiques i intercanvi d’experiències”.

 

La Gemma ha mostrat sempre un gran entusiasme professional i militant, sí, militant, en el sentit més altruista i generós de la paraula. La Gemma, des del més absolut rigor acadèmic, ha mantingut una actitud militant posant els seus coneixements al servei de les persones, de l’emancipació social i de la preservació del planeta. Aquesta no és una interpretació que faig des de l’editorial, sinó que són paraules seves, en el capítol 7 del recent llibre que hem publicat sobre agricultura: “Finalment, la sensibilitat actual envers la preservació dels recursos naturals, la urgent transició energètica, les mesures actives per lluitar contra el canvi climàtic i la necessitat d’assolir una major sobirania alimentària haurien d’actuar com a estímuls per protegir i desenvolupar l’agricultura km0 de l’entorn de Barcelona”.

 

La seva estimació per la terra i la pagesia del Baix Llobregat, la tenia concentrada en una publicació sobre la Unió de Pagesos, que haurem de veure com la podrem concloure, i també com acabarem l’itinerari del Canal de la Dreta del riu Llobregat; ens emplacem a fer-ho.

Per a tota la comunitat del Centre d’Estudis, resta el record d’una companya compromesa amb la cultura com a eina de cohesió social i de transformació. La seva generosa actitud sumada a l’alta qualificació professional i personal ha estat al servei del Centre d’Estudis, donant suport a les persones que en diferents etapes hem assumit la representació institucional presidint l’entitat, com ho han estat Jaume Codina Vilà, Carles Riba Romeva, Conxita Sànchez Medina i jo mateixa.

Totes les persones que hem compartit amb ella responsabilitats a la Junta, així com l’excel·lent equip professional, som testimonis de la seva capacitat i voluntat de compartir saber i transferir coneixement. El Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat ha tingut la fortuna de comptar amb el seu compromís. La trobarem molt a faltar, tot i que el seu llegat i la seva petjada perdurarà al llarg del temps en la nostra entitat i en els nostres cors. El llegat cultural i històric de Gemma Tribó Traveria és patrimoni col·lectiu per a la vida de la comarca i d’arreu. La Gemma és una dona que ha estudiat, ha ensenyat i ha fet història

Gràcies, Gemma, pel teu llegat: ets viva en el nostre record i en la teva obra.

Genoveva Català