JORNADES DE MEMÒRIA HISTÒRICA I DEMOCRÀTICA DE SANT FELIU DE LLOBREGAT

Les Jornades de Memòria Històrica i Democràtica de Sant Feliu de Llobregat organitzades per la USLA, l’Associació per la Memòria Històrica i Democràtica del Baix Llobregat i el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, van cloure el dimarts 28 de gener amb la presentació del llibre ¡Ha llegado España! de l’historiador Martí Marín, doctor en història contemporània per la UAB on exerceix la docència. El va presentar el també historiador Francesc Vilanova, director del Departament d’Història Moderna i Contemporània  de la UAB. El llibre parla sobre l’especificitat de la política del franquisme a Catalunya des de la suspensió de l’Estatut d’Autonomia republicà (1938) fins a la celebració de les primeres eleccions democràtiques (1977). La selecció del personal polític, autòcton i forà, son claus per entendre la història de la dictadura a Catalunya, objectiu principal de l’obra. El llibre conté uns annexos molt interessants on l’autor recull els noms dels governadors civils que van haver-hi a Catalunya des de 1938 fins 1977 per províncies; una taula on mostra els origens polítics d’alcaldes i regidors de les ciutats catalanes més importants entre 1939 i 1951; els governadors civils catalans entre 1936 i 1977; i els alts càrrecs del franquisme català.

A la sessió del dia 23 de gener, vem poder escoltar l’historiador i arxiver municipal de Sant Just Desvern Jordi Amigó Barbeta i la historiadora i investigadora de l’exili a Sant Feliu, Maribel Ollé Torrent.  Ambdós ens van explicar els inicis del franquisme i l’abast de l’exili a la ciutat  de Sant Feliu de Llobregat. Maribel Ollé ens va oferir la conferència Franquisme i l’exili santfeliuenc de 1939, una interessant i necessària recerca feta  en el marc de Treball de Final de Màster de l’autora, a partir de l’obtenció de  xifres precises,  fent la distinció entre exili de curta i llarga durada, a fi de fer-lo comparable i analitzable amb  les xifres i barems que es donen per acceptats en  la  bibliografia sobre l’exili, tant a nivell local com català.

Malauradament, la primera sessió d’aquestes jornades que s’havia de fer el dia 22 de gener, es va anul·lar per les inclemències climàtiques.

 

 

JORNADES DE MEMÒRIA HISTÒRICA I DEMOCRÀTICA DE SANT FELIU DE LLOBREGAT

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

CICLE DE CONFERÈNCIES I MOSAICS D’EXPERIÈNCIES