ITINERARI EL LLEGAT DE LES DONES A SANT JOAN DESPÍ

El primer dissabte de novembre, davant del Mercat del Centre de Sant Joan Despí, vam rebre  les persones inscrites a  una visita guiada per l’Itinerari del llegat de les dones d’aquest localitat. Hi havia regidores i moltes de les dones activistes del municipi.

En el recorregut guiat per Conxita Sánchez, ens aturàrem a  l’Ajuntament, Les Filles de María, el Passeig del Canal de la Infanta amb Passeig de Canalíes, el número 14 del mateix Passeig i la Plaça de l’Estació, l’Avinguda Barcelona amb el carrer Francesc Macià, l’Avinguda Barcelona números 39 i 83, l’Avinguda amb la carretera de Sant Boi i s’acabava  al Mercat de les Planes, carrer John F. Kennedy amb la Plaça Antonio Machado.

La santjoanenca Conxita Sánchez ha estat presidenta i, actualment,  membre de la Junta del CECBLL, és una de les coautores de l’itinerari, junt amb Esther Hachuel, Neus Ribas i Montserrat Duran.

Aquest Itinerari el vam publicar a través del nostre servei d’Edicions del Llobregat per encàrrec de l’Ajuntament l’any 2020.  El llibre fou un dels  fruïts del treballs de la 9a Jornada de Patrimoni celebrada a la Torre de la Creu l’any 2018 amb el tema “El llegat de les dones”.

En la introducció de la publicació la historiadora Isabel Segura ens descriu la primera celebració de l’Itinerari en el marc de la 9a Jornada de Patrimoni: “La Conxita ens va convocar davant el mercat i el primer que ens va exigir va ser imaginació…. Imagineu un temps en què tot el que tenim davant eren camps… La seva invitació a la imaginació em va agradar i vaig pensar, comencem bé. Nosaltres imaginàvem i ella ens descrivia un paisatge habitat per dones i homes que el treballaven i del que tenien cura. La passejada va continuar per altres espais tangibles o simbòlics que ens desvetllava la presència i protagonisme de les dones en la construcció de la ciutat. “ Aquest és l’objectiu de la realització de l’itinerari, mirar Sant Joan Despí amb ulls de dona, descobrir-hi la seva  presència a través de la història.