TERCERA EDICIÓ DE LES JORNADES DE MEMÒRIA HISTÒRICA I DEMOCRÀTICA

Des del 16 fins al 19 de febrer de 2022, el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, la Universitat Social, Lliure, Autogestionada secció de l’Ateneu Santfeliuenc i l’Associació per la Memòria Històrica i Democràtica del Baix Llobregat, hem tornat a organitzar les Jornades de Memòria històrica i democràtica sobre les lluites socials durant la Transició Democràtica.

Engegàvem màquines el dia 16 a l’Ateneu Santfeliuenc amb una conferència de l’historiador i periodista Marc Andreu sobre Els moviments socials a la Transició Democràtica. 

El dijous 17 de febrer presentàrem al Centre Cívic Les Tovalloles la taula rodona Lluites socials i construcció democràtica a la ciutat de Sant Feliu de Llobregat, on es va fer públic un projecte del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, l’itinerari interpretatiu Quan les parets parlen. De la mà de les persones que formen part de l’equip de recerca del projecte, Jordi San José, María Jesús Bono, Àngel Merino i Jesús Martínez, ens van ensenyar  les lluites dels anys 70 que hi van haver a la ciutat de Sant Feliu pel dret a una plena escolarització i a l’educació pública, el dret a la salut i a la sanitat pública, les lluites   lluita per un espai públic digne i de qualitat i les lluites per l’ocupació i la defensa dels llocs de treball.

 

El divendres 18 de febrer, al Centre Cívic Mas Lluí, la presidenta i el vicepresident de l’Associació per la Memòria Històrica i Democràtica del Baix Llobregat, Agustina Merino i Rosario Calero, ens presentaren la nova edició de la revista Memòria Antifranquista “La repressió franquista a Euskadi i Navarra”

I vam acabar les jornades el dissabte 19 de febrer amb dues activitats, una al matí i l’altra a la tarda. A les 11 del matí iniciàrem l’itinerari interpretatiu Quan les parets parlen des de la Plaça de Laujar d’Andarx de Sant Feliu de Llobregat i fins a l’antiga fàbrica Hispano Suiza, on actualment hi ha la residència El Palauet. Els quatre membres de l’equip de recerca, ens guiaren pels punts d’aquest itinerari de memòria democràtica de nova creació. I a les 19h, vam poder gaudir amb la companyia La Voz Ahogada de l’obra de teatre “En Bangkok también hay rates”, sobre les lluites veïnals de les dones als barris obrers de Barcelona.

Galeria d’imatges FET A SANT FELIU