Iniciat el procés per declarar BCIL la Colònia Sedó

L’Ajuntament d’Esparreguera va aprovar en el ple municipal del mes d’abril iniciar el procediment per a la declaració de la Colònia Sedó com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL).

Can Sedó és  és una colònia tèxtil vinculada a la força motriu de l’aigua del riu Llobregat que va funcionar entre 1848 i 1980. Inclou l’antic recinte fabril i una zona residencial obrera que s’hi va construir a partir de la dècada dels anys 60 del segle XIX.

La colònia conserva encara avui molts dels elements arquitectònics, tecnològics i d’altres tipus que van fer possible la producció i la vida al recinte. El més destacat, segurament, són les diverses naus on es desenvolupaven els diferents processos productius. I a les naus de la filatura destaca una enorme turbina de 1.400 cavalls, la més gran d’Espanya i segurament també d’Europa. Igualment trobem dempeus l’església, alguns dels habitatges obrers o l’aqüeducte que va portar aigua del Llobregat per moure les turbines.

La declaració de BCIL és un pas molt important en la protecció d’aquest conjunt patrimonial, ja que permetrà l’aplicació de mesures de conservació i l’obtenció de recursos per a la seva salvaguarda.

El CECBLL és una entitat pionera en la defensa de la Colònia Sedó. L’any 2006 es va fer la primera reunió per demanar una intervenció urgent davant la degradació d’aquest important patrimoni. Quan el 2008 es va aprovar el Pla director de la Colònia Sedó la Comissió Cívica del Patrimoni del Baix Llobregat, impulsada pel Centre, va fer un dictamen amb aportacions i consideracions. Però aquest Pla Director i els Plans de Millora Urbana que comportava van quedar anul·lats per la crisi.

El tancament del Museu de la Colònia també va activar el CECBLL, que va oferir els seus serveis per tal de reobrir-lo de forma sostinguda al públic. Aquesta línia de treball va donar els seus fruits el 2019, quan el Centre signa un conveni de col·laboració amb el mNACTEC per tal d’obrir el Museu de Can Sedó els caps de Setmana.

El Centre també ha estat entitat impulsora de l’Associació per a la defensa de la Colònia Sedó i el seu entorn, una entitat local que ha sabut mobilitzar l’opinió pública a favor de la Colònia.

Ara, més recentment, l’Ajuntament d’Esparreguera han tingut la deferència d’informar-nos dels termes de la declaració d BCIL abans de la seva aprovació en el ple i ha tingut en compte algunes de les aportacions que hem fet.  Des d’aquestes línies el nostre agraïment a l’equip de govern i a l’arquitecta municipal, que ha atès tots els nostres dubtes.

2 respostes

Els comentaris estàn tancats.