NOU LLIBRE QUE PARLA D’UN FRUSTRAT TRAMVIA DE VALLIRANA A BARCELONA

El CECBLL ha publicat el llibre De Vallirana a Barcelona. Crònica Històrica del frustrat primer gran tramvia metropolità del periodista Raúl Montilla Corral. 

Més de 30 quilòmetres de recorregut, d’ús mixt: transport de passatgers, però també d’àrids de l’Ordal per a la construcció d’una Barcelona en transformació i productes de l’horta del Llobregat. Darrere del projecte: un monàrquic conservador i agent de borsa de nom Gumersindo de Cosso i de Rosa; enfront del mateix, l’Ajuntament de Barcelona i els lobbys del tramvia començant pel mateix marquès de Foronda.

Aquests són alguns dels elements que formen part del nou llibre del periodista i escriptor baixllobregatí Raúl Montilla, De Vallirana a Barcelona. Crònica històrica del frustrat primer gran tramvia metropolità, publicat per Edicions del Llobregat, l’editorial del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat.

En el llibre, on es barreja la investigació històrica i la crònica, Raúl Montilla aborda a partir de la documentació obtinguda en una desena d’arxius i a partir de diferents publicacions de l’època, la història d’un tramvia oblidat: el que l’any 1903 va impulsar Gumersindo de Cosso i de Rosa, que va comptar amb un ampli suport del Baix Llobregat i dels municipis del voltant. Però que va col·lidir amb els interessos de les grans companyies del tramvia, que van estar darrere dels entrebancs que li va posar l’Ajuntament de Barcelona, provocant un litigi entre l’administració local i el Govern Central, entre la Lliga i la Corona.

De Vallirana a Barcelona. Crònica històrica del frustrat primer gran tramvia metropolità és un recorregut per més de deu anys d’un projecte que s’emmarca en la gran transformació de Barcelona i dels mitjans de transport i del qual no se sabrà mai més res passada de la Setmana Tràgica.

El llibre conté plànols del projecte fins ara inèdits.

L’autor del llibre va néixer l’any 1979. Per a ell el Baix Llobregat és la Comarca de veritat (i en majúscula), no la dels Hòbbits. Actualment és peridoista a La Vanguardia, però també ha treballat de corresponsal del Baix i l’Hospitalet, després de redactor de Política i, finalment, fent Informació Municipal de Barcelona.  Ha guanyat diversos premis de Periodisme i també de novel·la i ha publicat El último invierno (novel·la històrica), Vallarana (juvenil), El lamento del Urco (thriller policíac) i llibres de no-ficció sobre Barcelona, política i altres temes. I ara, sobre un tramvia.

Podeu trobar aquest llibre a la nostra botiga virtual i a les principals llibreries del Baix Llobregat.

1 resposta
  1. Joan Antoni
    Joan Antoni says:

    Seria molt necesari poder fer la linia tramviaria Vallirana a Barcelona Sants.actualmente seria una prolongacio del trambaix,amb la novetat de fer un ramal cap a la estacio de Sants desde Cornella y L’hospitalet per La carretera de L’hospitalet-cornella(Can mercader/la remonta).

Els comentaris estàn tancats.