Presentació del libre de Raúl Montilla a la Biblioteca Municipal de Cervelló

PRESENTACIÓ DEL LIBRE DE RAÚL MONTILLA A LA BIBLIOTECA MUNICIPAL DE CERVELLÓ

El nostre amic i soci Raúl Montilla ha fet una nova presentació del seu llibre, De Vallirana a Barcelona. Crònica històrica del frustrat primer gran tramvia metropolità. Aquesta vegada la presentació ha estat a Cervelló el dia 11 de maig, a la Biblioteca Municipal, en un acte que va obrir l’alcalde, José Ignacio Aparicio.

Raúl Montilla va fer una conferència amena sobre aquesta història que devem a un personatge singular, Gumersindo de Cosso i de Rosa, que va tenir la idea de projectar un tramvia entre Vallirana i Barcelona que passava també per Cervelló i que curiosament fins i tot salvava el riu Llobregat amb el propòsit de transportar persones i mercaderies. De fet la línia començaria a Vallirana per la importància que aquí tenen els àrids. Però estava previst que portés també els productes de l’horta del Baix Llobregat cap els mercats de Sant Antoni i de la Boqueria, on el tramvia hi tenia sengles parades.

De fet tots els municipis de la comarca del Baix Llobregat reben de molt bon grat la idea, per la millora socio econòmica que representa per a les nostres contrades. El llibre de Raúl Montilla documenta una carta signada pels alcaldes del Baix Llobregat en suport  al projecte de Gumersindo de Cosso.

Gumersindo no és un enginyer ni un industrial. És un agent de borsa que treballa al Casino Mercantil, des d’on es dedica a especular. És home de negocis, conservador, que te relacions amb la corona, però que no forma part del loby del poder polític català. El cas és que no va tenir el suport de la classe política i de seguida que va presentar el projecte van començar les al·legacions de tota mena. És per axiò que, tal com resa el títol de l’obra, estem davant d’un projecte frustrat.

Un llibre del tot recomanable que trobareu a la botiga del nostre web: https://www.cecbll.cat/index.php/producte/de-vallirana-a-barcelona-cronica-historica-del-frustrat-primer-gran-tramvia-metropolita/