PRESENTACIÓ DEL LLIBRE GOVERNAR LA BARCELONA REAL

L’Ateneu Santfeliuenc va acollir el dia 13 de juliol  la presentació del llibre Governar la Barcelona real: Pasqual Maragall i el dret a la Barcelona Metropolitana a càrrec de la seva autora Mariona Tomàs, a qui van poder escoltar una trentena de persones que se’ls hi va regalar el llibre.  Aquesta presentació va servir per escalfar motors de cara a la tertúlia sobre “barri, municipi, metròpoli: qüestió d’identitat?” que tot seguit es va organitzar de mans del PEMB i del CECBLL.

La recerca de Mariona Tomàs, analitza el pensament i l’acció política de Pasqual Maragall i la seva relació amb  l’Àrea Metropolitana de Barcelona  des del 1970 fins l’any 2006. L’autora va explicar la visió metropolitana de Maragall estructurada en quatre pilars: el reconeixement de l’àrea metropolitana com un tot interdependent; la importància de les polítiques redistributives i la cohesió social a escala metropolitana; l’autonomia municipal amb un govern metropolità fort; i la internacionalització de les ciutats.

Com a alcalde de Barcelona i president de la Corporació Metropolitana de Barcelona (CMB), Maragall va lluitar per fer realitat la seva idea del dret a la ciutat metropolitana. Tanmateix, la seva visió territorial xocava amb la del Govern de la Generalitat d’aquell moment, liderat per Jordi Pujol, defensor d’una altra concepció del territori. Els debats parlamentaris sobre les Lleis d’Organització Territorial de Catalunya  i l’anàlisi de la correspondència entre Pasqual Maragall i Jordi Pujol en el període 1982-1997 així ho posen de manifest.

Vegeu la notícia a ETV  (a partir del minut 10’27)