PRESENTACIÓ DELS LLIBRES DE LA VIII RECERCA COL·LECTIVA SOBRE LA GEOLOGIA DEL BAIX LLOBREGAT

La VIII recerca col·lectiva del CECBLL sobre la Geologia i la Mineria del Baix Llobregat, va arrencar l’any 2008 amb un curs de formació  introductori i unes sortides de treball de camp sota la direcció del doctor en Geologia per la UB,  catedràtic de Cristal·lografia i Mineralogia de la UPC, autor de diversos llibres i articles sobre mineralogia, geologia i la protecció del patrimoni geològic i miner, Josep Maria Mata-Perelló. Al seu costat en Ferran Climent, aleshores un jove docent i investigador de la UPC de Manresa que ha esdevingut director científic del Geoparc de la Catalunya Central. Al llarg dels anys han anat passant per l’equip diverses persones que han aportat el seu gra de sorra a la recerca però  l’embranzida final ha estat a mans dels 5 autors dels llibres que vam presentar de forma virtual al municipi de Begues el dia 7 de juny: Josep Maria Mata-Perelló, Ferran Climent i Roberto Espínola, coordinadors de l’obra, Sergi Falguera i Manel Edo. El Manel ens va fer una excel·lent presentació del seu capítol La mineria al Baix Llobregat. Una activitat identitària a través de la història. 

Però la recerca tenia una segona part complementària. La confecció de 7 itineraris amb un conjunt de parades representatives dels principals aspectes geològics i miners que atresoren la nostra comarca. L’autor d’aquests itineraris, Roberto Espínola, ens va fer cinc cèntims dels itineraris que passen per Begues amb el desig que, la propera vegada, ens ho pugui ensenyar de forma presencial.

La  presentació va acabar amb unes paraules de la ideòloga d’aquesta recerca, Joana Llordella, que el 2008 era membre de Junta del CECBLL i va tenir la bona pensada de tirar endavant una recerca per conèixer un  patrimoni tan desconegut com interessant: el patrimoni geològic i miner del Baix Llobregat.