CORBERA: Associació del Patrimoni Històric i Amics del Monument “La Creu Nova”

E-MailWeb SiteFacebook

L’Associació va ser constituïda el 30 de juny de 1994, amb el nom d’Associació d’Amics del Monument «La Creu Nova» de Corbera de Llobregat. Aquesta constitució es va realitzar a la Sala de Plens de l’Ajuntament, amb el concurs i col·laboració de l’Ajuntament, les dues Parròquies de Corbera, l’Associació de Propietaris del barri Creu Nova i 30 socis fundadors.

La finalitat, com el seu nom indica, era protegir, salvaguardar, restaurar i posar en valor aquest Monument, una creu antigament coberta, de caràcter votiu, que data del 1617, nomenada Antiga Creu de Santa Magdalena, per haver-se aixecant amb motiu d’un guariment miraculós, ja que les construccions realitzades al seu voltant l’estaven ofegant i s’havia quedat sense espai físic.

Al llarg dels anys ens hem dedicat a donar l’espai mínim necessari a tot el Monument, comprant la meitat d’una parcel·la a tocar, que tenia drets de pas a1 metre del Monument, arreglant els voltants i instant a la seva restauració, fent esculpir unes còpies idealitzades de la Creu i capitell originals, per evitar que aquests estiguessin a l’aire lliure, donat el seu estat de conservació.

Hem posat en valor aquest i altres patrimonis de Corbera.

En el 2009 vàrem ampliar el nostre nom, a Associació del Patrimoni Històric, sense perdre el nom inicial, i també ampliant les seves finalitats, proposant la protecció de tot el patrimoni històric.

Celebrem dues festes al peu del Monument, des de fa més de 26 anys, per tal de no deixar-la en oblit i també realitzem el manteniment dels voltants. Celebrem des de fa més d’11 anys les Diades del Patrimoni Històric, posant en valor un patrimoni diferent que tingui necessitat de millores.

En l’actualitat hem estat promocionant junt amb altres entitats la creació d’una Fundació per poder treballar pel patrimoni del nostre poble. Creiem que, després de 29 anys, som una referència en el nostre poble en la protecció del patrimoni històric, amb 304 socis en l’actualitat i més de 124 adhesions a la Fundació