Bicentenari del naixement d’Elias Rogent i Amat

Elias Rogent i Amat (18 de juliol de 1821- 20 de febrer de 1897) va ser un baixllobregatí il·lustre i enguany se celebra el bicentenari del seu naixement.

Arquitecte, restaurador i historiador intervingué en diversos projectes arreu de Catalunya i al Baix Llobregat. En el primer cas, entre altres, va projectar l’edifici històric de la Universitat de Barcelona, va dirigir l’Exposició Universal de 1888 i és també l’arquitecte responsable de la construcció  del pantà de Vallvidrera, considerat una joia de l’enginyeria hidràulica del segle XIX. Va restaurar també nombrosos edificis, com Santa Maria del Mar o el teatre del Liceu. A la comarca va dissenyar i construir un pont de fusta sobre el riu Llobregat (1858), va restaurar l’església parroquial d’Esparreguera (1867) i va projectar 10 casetes de bany al balneari de la Puda que no sabem si es van arribar a construir.

El dia 4 de desembre de 1858 es casà amb Joaquima Padrosa i Bacarissas, de Can Castells d’Esparreguera, que aportà com a dot un conjunt de cases al nucli històric de Collbató, cremades a causa dels episodis de la Guerra del Francès. Elias Rogent les enderroca i les substitueix per la que més tard es coneixerà com Can Torralbes, al centre del poble, on el matrimoni fixa la seva “segona residència”, utilitzant la terminologia actual. És la casa pairal de la família Rogent que encara ara es conserva i que dona un perfil únic al nucli històric de Collbató.