EL BAIX LLOBREGAT, UNA COMARCA AMB 31 MUNICIPIS: L’ANUARI 2023 NEXT LLOBREGAT

EL BAIX LLOBREGAT, UNA COMARCA AMB 31 MUNICIPIS: L’ANUARI 2023 NEXT LLOBREGAT

Aquest mes de gener ha vist la llum el llibre Anuari 2023 Next Llobregat. La batalla del Baix, produït per l’agència de continguts periodístics BCN Content Factory amb el suport del Consorci de la Zona Franca i de la Vanguardia.

El llibre, de prop de 700 pàgines, posa el focus en les eleccions municipals del maig de 2023. Sota l’eloqüent títol «La “batalla” electoral municipi per municipi» l’Anuari 2023 presenta un ingent conjunt d’entrevistes a homes i dones de la política local del Baix Llobregat i l’Hospitalet, ja sigui per la seva  condició d’alcaldes o alcaldesses en el moment de la redacció del llibre, o per la de cap de l’oposició o alcaldable. Aconsegueix així una fotografia prou explícita del balanç que es fa dels diferents mandats locals i un avançament de les principals propostes electorals. Aquest apartat es completa amb entrevistes als principals líders comarcals del 7 partits amb representació parlamentària. En aquest context el periodista Jesús Vila aporta una anàlisi sobre l’evolució del vot en els cinc comicis que hi ha hagut des del 2019 i fins al desembre de 2022: dues eleccions generals al Congrés dels Diputats i al Senat; unes eleccions municipals; unes d’europees i, per descomptat, unes al Parlament de Catalunya.

El volum es completa amb apartats dedicats a diverses temàtiques, com  ara la salut, l’economia, l’habitatge, la mobilitat, l’educació… Cridem l’atenció sobre el fet que l’apartat cultural està dedicat en bona part als Premis de Reconeixement Cultural del Baix Llobregat que convoquem des del Centre d’Estudis Comarcals. El nostre més sincer agraïment per la crònica que fa de l’acte de lliurament  peri la síntesi dels Premis i de les persones i organitzacions finalistes i guardonades.

L’apartat de cultura es tanca amb un article del periodista i historiador Francisco Javier Rodríguez Baena, que desgrana i sintetitza de forma brillant el contingut del seu darrer llibre, Els altres parroquians. Immigració i parròquia a la Catalunya metropolitana (1950-1980), que com ell mateix diu, bascula entre dues temàtiques: la immigració a Catalunya i la relació del cristianisme de base amb els moviments progressistes.

Crida l’atenció el plantejament que fa l’Anuari d’un Baix Llobregat que inclou l’Hospitalet -de Llobregat. Un Baix Llobregat de 31 municipis, tal com s’explicita a la mateixa portada.

L’Anuari 2023 Next Llobregat. La batalla del Baix Es va presentar el passat 23 de gener a l’auditori del Palau Falguera de Sant Feliu de Llobregat, en un acte conduit pel periodista Joan Carles Valero, president de BCN Content Factory i que va comptar amb les intervencions del també periodista Jesús Vila i d’Eva Martínez Morales, presidenta del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Lídia Muñoz Cáceres, alcaldessa accidental de Sant Feliu de Llobregat i Joan Borràs Alborch, delegat del Govern de la Generalitat de Catalunya i alcalde del Papiol.

El llibre es pot comprar en paper i està també disponible de forma gratuïta en pdf en aquest enllaç.