EDITORIAL CECBLL (OCTUBRE 2018): Torna la Nit de la Cultura

LA CULTURA ÉS AVUI IMPRESCINDIBLE EN L’AGENDA PÚBLICA

En aquest darrer trimestre de l’any la cultura és protagonista i un clar exponent en són els Premis de Reconeixement Cultural. La capacitat de la cultura per aglutinar debats i posar en comú el pensament és infinita i portar-ho a terme és un deure ineludible tant de les entitats com de les institucions. Ara més que mai necessitem entendre el món que ens ha tocat viure.

En la nostra civilització, el binomi “pensar i actuar” és molt necessari i per aquesta raó ens satisfà que novament l’assignatura de filosofia s’incorpori novament a l’ensenyament secundari, ja que entenem que una de les finalitats prioritàries de l´educació consisteix en formar persones ciutadanes lliures. La filosofia és imprescindible per desenvolupar el pensament autònom i crític en què es fonamenta la democràcia i la vida en comú. La filosofia és un pilar de l’edifici cultural d’una comunitat.

El segle XXI ha començat a caminar enmig d’una gran crisi econòmica. També  ens ha aportat grans avenços tecnològics i alhora el món s’ha fet més petit, cosa que ens permet una major interacció humana. En el costat negatiu hi tenim que el repartiment de la riquesa continua generant grans desigualtats. Costa comprendre l’abast de la situació i també adaptar-se a aquest món globalitzat. Calen recursos per emprendre iniciatives innovadores i no hi ha un  lloc més apte que el de la cultura per postular una política capaç de promoure creences i imaginaris socials per transformar un sistema de valors  que va generar tanta opulència i també tanta misèria

Sempre hem insistit que la cultura és un valor i una eina de canvi i de transformació de les condicions de vida de les persones. Amb aquesta premissa varem impulsar el congrés El Baix Llobregat a Debat i es va elaborar el Llibre Blanc de la Cultura i, per això fa quasi vint anys que convoquem  els Premis de Reconeixement Cultural del Baix Llobregat (PRC) que nasqueren l’any 1999. Cada dos anys es lliuren i des de llavors ençà l’activitat del Centre d’Estudis i de moltes iniciatives culturals a la comarca ha crescut i s’ha diversificat. Els guardons tenen com objectiu el reconeixement públic del treball fet en matèria de cultura per part de persones, col·lectius, entitats, institucions, empreses o organismes. Se’n valora la trajectòria cívica, emprenedora, artística, professional, acadèmica i científica, així com la seva repercussió pública i notòria a la comarca i arreu.

És ben cert que hi ha una gran activitat cultural que es fa de la mà del voluntariat social i que els recursos públics dedicats a la recerca i a la innovació en aquest camp és molt insuficient. Toi i això,  el dia 16 de novembre, en el marc d’una entitat centenària, l’Ateneu de Sant Just Desvern,  lliurarem els Premis de Reconeixement Comarcal. Seran 13 guardons que abasten diversos camps de la cultura i que constitueixen un indicador de la persistència de l’activitat cultural en el nostre entorn.  Aprofitem l’avinentesa per agrair l’acollida i l’enorme col·laboració de l’Ajuntament de Sant Just Desvern, de les entitats del municipi i de tota la ciutadania.

L’edició dels Premis que celebrarem a Sant Just Desvern ha comptat amb el treball previ de la Comissió de selecció dels PRC del Baix Llobregat, que ha fet la seva feina i ha dictaminat que 38 candidatures mereixen la consideració del Jurat. En l’edició d’enguany s’han presentat 93 candidatures: 49 d’elles han estat formulades per persones a títol individual, 11 les han presentat entitats locals i 33 han estat proposades per Ajuntaments. El Jurat serà qui determinarà qui guanya en cada categoria. Cal recordar que la Junta del Centre fa el seu reconeixement a una entitat que desenvolupa la seva activitat en els territoris de parla catalana. I, per decisió popular, es reconeixerà a la cantant Rosalia o a l’actor Karra Elejalde, com a personalitat baixllobregatina de l’any.

A Sant Just Desvern celebrarem la capacitat social i cultural del Baix Llobregat i ens encoratjarem a continuar el camí emprès fa anys per fer de la cultura una eina de cohesió i d’estima a la gent i al territori de la nostra comarca.

Us animem a votar la personalitat baixllobregatina i a participar activament en la Nit de la Cultura al Baix, la Nit dels Premis de Reconeixement Cultural.

Tot aquest gran esforç col·lectiu mereix la nostra gratitud i estima.

 

 

 

L