EDITORIAL CECBLL (SETEMBRE 2018): Música per dir adeu estiu i benvinguda tardor

El Baix Llobregat acomiada l’estiu i rep la tardor amb música. El mes de setembre d’enguany fa 30 anys que a Sant Boi celebren el festival de música Altaveu.[1] És un festival públic de línia oberta i plural i un dels més antics de Catalunya.

La programació de l’Altaveu 2018 n’ha celebrat la trajectòria, però amb la mirada endavant i amb la veu com a protagonista: la veu com a instrument però també com a text, què diu, com ho diu i per què ho diu.

L’Altaveu és un festival que aposta per la música en directe, mostra la qualitat de la música local de Sant Boi i de la d’arreu del territori, i ho fa amb un format de proximitat. Les activitats han atès diferents segments de públic i han estat diverses arreu del municipi, procurant arribar a tothom.

El mes d’octubre prendrà el relleu de l’actualitat musical a la comarca el Festival Esperanzah.[2] Aquest certamen sorgeix del món associatiu quan, el 2007, un grup de persones vinculades a GATS (entitat que busca la transformació social) van viatjar a Floreffe (Bèlgica) i van contactar amb el Festival de Músiques del món Esperanzah. Tot seguit, el 2008 van programar amb Manu Chao un concert exclusiu a l’equipament Cívic del Delta del Llobregat a Sant Cosme. De llavors ençà, el festival ha anat creixent i adaptant-se a les necessitats de l’entorn.

Esperanzah 2018 incorpora, amb molta potència i durant tot el dia 12 d’octubre, una programació exclusiva de música i altres arts feta per dones. El lema 2018 és Esperanzah es muher.

La cantant Amparo Sánchez i el col·lectiu Arté Muhé lideren la iniciativa i reuniran més de 40 grups i artistes de gèneres musicals i generacions diferents.

“’Esperanzah es muher’ és una realitat que ha vingut per quedar-se”, ens diuen les seves promotores, que consideren que les dones necessitàvem de manera urgent un espai i una cita per mostrar-nos dintre d’un festival i començar a compensar la discriminació que al llarg de la història hem sofert.

L’evidència metropolitana de la comarca ens incorpora, inevitablement, la celebració de les Festes de la Mercè, i aquest 2018, a més de l’esplèndid Pregó de Leticia Dolera, ocupa un lloc destacat la inauguració de l’Orgue[3] de la Basílica de la Mercè.

Barcelona ha estrenat el seu nou orgue, un instrument monumental que omple un buit en el panorama musical de la ciutat. El nou orgue de la Mercè, construït pel taller del Papiol del mestre orguener Gerhard Grenzing,[4] s’ha estrenat amb un petit festival els dies 21, 22 i 23 de setembre.

El nou orgue de la Mercè es va començar a gestar fa tres anys, i s’ha estat construint al taller Grenzing durant els darrers dos anys. Amb ell es vol recuperar el paper capdavanter que la basílica de la Mercè va tenir durant segles com a focus cultural.

Ens traslladem a les Balears i, seguint el fil d’esdeveniments i de persones protagonistes de la comarca, durant aquest final d’estiu i inici de tardor la santjustenca Anna Bofill Levi,[5] arquitecta i compositora, ha estat protagonista estrenant la seva obra “Never late II” i el trio B3 Brouwer Trio l’ha interpretat en el marc del PHONA Cicle de Noves Músiques de Mallorca.[6]

La música, un art que s’expressa mitjançant la combinació de sons, tenint com a elements constitutius la melodia, l’harmonia, el ritme i el timbre. La música, on, com passa amb moltes altres expressions culturals, les dones hem estat invisibles. Per això, des del CECBLL continuem amb l’afany de no deixar passar cap oportunitat per cercar, estudiar i difondre tota mena de coneixement i fer visible tot allò que ha estat ignorat.

I per continuar fent visible allò que potser es veu poc, com cada dos anys el Centre convoca els Premis de Reconeixement Cultural. Aquest any en celebrarem la desena edició; hem perseverat a mostrar el valor de la cultura que, des de moltes disciplines, dones i homes de la comarca s’esmercen a convertir-la en quelcom quotidià i habitual. Els premis són una fita i un punt de partida per reconèixer col·lectivament i estimular l’esforç i el mèrit de persones, d’entitats i de tota mena d’associacions.

————————————————————————-

[1] http://www.festivalaltaveu.cat/index.php/cat/altaveu/presentacio

[2] https://www.esperanzah.es/ca/

[3] http://lameva.barcelona.cat/culturapopular/ca/noticia/la-basilica-de-la-merce-estrena-orgue-per-la-festa-major_707619

[4] https://ca.wikipedia.org/wiki/Gerhard_Grenzing

[5] https://ca.wikipedia.org/wiki/Anna_Bofill_Levi

[6] https://www.phona.cat/programa