EDITORIAL (novembre 2016): ELS PREMIS DE RECONEIXEMENT CULTURAL

L’11 de novembre a Sant Joan Despí varem presentar la 9a edició dels Premis de Reconeixement Cultural del Baix Llobregat. Nou edicions, 17 anys de premis!

El Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat és un referent cultural. Impulsa la celebració d’aquests premis per donar visibilitat a la capacitat cultural del territori i en aquests temps de crisi, de crisi  de tota mena, mostrar la cultura com a eix d’estructuració social. Ho hem fet des de sempre, és el nostre sentit de ser, i ho hem tornat a fer commemorant  la nit de la cultura al Baix Llobregat . Deia la Montserrat Roig que “La cultura és l’aire que respirem…” i és imprescindible per un futur esperançador.

Un dels motius que ens va empènyer a organitzar el lliurament d’uns Premis comarcals, va ser el desig de fer un  reconeixement públic a la dedicació, sovint altruista, de persones, entitats i col·lectius i per testimoniar la fecunditat creadora de la comarca en tots els àmbits.

Aquesta nit de la cultura la fan possible una xarxa extensa de complicitats; les persones associades, les empreses, les administracions i les imprescindibles col·laboracions. Itinerar pels municipis de la comarca és també una oportunitat per mostrar algunes de les manifestacions culturals del municipi amfitrió, ja que entitats i grups locals ofereixen actuacions de gran qualitat.

L’activitat cultural té un important pes social i econòmic  al nostre territori. Ara en aquest canvi d’època cal encara més repensar estratègies, incrementar la inversió i el suport a les polítiques i a les entitats que fan cultura arreu del territori, cultura popular en majúscula, doncs, la cultura al final té la base en les persones que la generen, la basteixen i la gaudeixen.

La nostra és una comarca complexa i d’una gran riquesa cultural, tal com s’ha posat de manifest durant el procés del congrés El Baix Llobregat a Debat.

Els Premis són, una mostra de caràcter cívic que té com a protagonista el conjunt de la comarca. Són un incentiu per a les persones que es dediquen a promoure la cultura, ja que veuen reconeguda la seva tasca a través de la persona o entitat que les ha nominat. Aquí rau una singularitat d’aquests premis, que es basen en la generositat de qui nomina.

Enguany s’han presentat 90 nominacions de 23 municipis. Propostes i projectes molt diversos però d’una gran solvència. Ser nominat als Premis és un reconeixement públic per la tasca desenvolupada. Ser finalista entre 90 nominacions és, de fet, ser premiat. La Comissió de selecció i el Jurat no ho han tingut fàcil. Una tasca molt complicada que cal agrair pel treball rigorós que han fet de manera tan generosa, donant-nos quelcom que no poden recuperar, el seu temps!

Destacar d’aquesta edició la participació en la votació popular per escollir la Personalitat Baixllobregatina de l’any, que va recaure en la Mònica Usart pel seu compromís i per la seva tasca com a divulgadora científica, fent accessible a infants i joves la informació sobre el canvi climàtic i la meteorologia. I destacar també l’associació Activa Open Arms, que va rebre el Premi Centre d’Estudis Comarcals que atorga directament la Junta en reconeixement i en agraïment  per la tasca que fan al mar Mediterrani de rescat i salvament de persones que fugen de la guerra.

Des d’aquestes línies, volem transmetre la més cordial enhorabona a tothom! Moltes felicitats a totes les persones guardonades, que sou l’essència dels Premis. La nit de la cultura al Baix Llobregat va lluir amb llum pròpia i és l’exponent del compromís, del dinamisme, la innovació i, la creativitat d’una gent i un territori encara força desconegut pel que fa a la seva vitalitat cultural.

Deia la Montserrat Roig quan feia el programa PERSONATGES que va intentar donar sempre una imatge de país real…sense cofoisme. I explicava que PERSONATGE “és tota aquella persona que té alguna cosa a dir, una obra al darrere o una actitud que ens resulti exemplar o que és representatiu d’una acció o fenomen actual. Tot aquell del qual la paraula ens pot resultar vàlida. Aquesta nit de la cultura 2016 hem compartit espai, emoció i vivència amb moltes i molts Personatges reals d’aquesta comarca extraordinària!!

Perquè tal com diu en Leonard Cohen  “Hay una grieta en todo. Así es como entra la luz…”.  Que continui entrant la llum… Continuem fent cultura, fent comarca, doncs el Baix Llobregat s’ho mereix!