EL CECBLL S’ADHEREIX A LA CAMPANYA SOM 10 MILIONS, SOM UNA LLENGUA

A la darrera Junta del mes d’octubre, el CECBLL es va adherir a la campanya de la Plataforma per la Llengua SOM 10 MILIONS, SOM UNA LLENGUA. Aquesta campanya reclama als governs treballar per la unitat de la llengua catalana. Amb els diversos intens de  fragmentació de la llengua, s’ataca directament el patrimoni lingüístic i es menysté el rigor científic i acadèmic dels experts en filologia. Tot això passa contra una llengua que comparteixen més de 10 milions de ciutadans europeus d’Andorra, Espanya, França i Itàlia.

La Plataforma per la Llengua impulsa aquesta campanya per sensibilitzar la població de les Illes Balears, el País Valencià, la Franja, el Principat de Catalunya, Andorra, la Catalunya del Nord i l’Alguer que, més enllà de les denominacions populars, tots compartim un mateix idioma, la llengua catalana.

La campanya cerca l’adhesió de la ciutadania a una carta que s’enviarà als caps de govern dels territoris del domini lingüístic del català. El text demana el compromís dels dirigents d’impulsar i votar una iniciativa que reconegui que, sense menystenir la diversitat dialectal existent com en qualsevol altra llengua, la llengua catalana és la pròpia de tots aquests territoris. De fet, la campanya compta amb el suport del Govern de les Illes Balears, del Consell Insular de Menorca i de la Generalitat de Catalunya, entre d’altres.

La imatge comunicativa  de la campanya gira al voltant d’una tomàtiga, que serveix de símbol per mostrar que aquesta rica diversitat dialectal existent en la llengua catalana és un valor que els catalanoparlants d’arreu del domini lingüístic volem preservar. El mateix fruit s’anomena de maneres molt diferents però alhora iguals en un extrem i altre del domini lingüístic: tomàtiga és la forma que empren una part dels mallorquins, però també els ciutadellencs de Menorca o al sud del Principat d’Andorra. El mateix passa amb la forma tomàtic, que es troba a la part oriental de Menorca però també al Berguedà, al Solsonès o al Lluçanès, etc.

A la fotografia apareixen les tres últimes persones que han presidit el Centre d’estudis: Carles Riba, Conxita Sánchez i l’actual presidenta Genoveva Català.

WEB DE LA CAMPANYA ‘SOM 10 MILIONS, SOM UNA LLENGUA’