L’article del mes per Mireia González

UNA NOVA EDICIÓ DEL FESTIVAL ESPERANZAH, UN FESTIVAL AMB MOLTES CAUSES

Durant el cap de setmana del 7, 8 i 9 d’octubre, al Parc Nou del Prat de Llobregat es va celebrar l’octava edició del festival Esperanzah. Unes 15.000 persones de molts indrets de Catalunya i de la resta de l’estat van gaudir durant els tres dies de durada d’una variada oferta cultural, gastronòmica, social i solidària. El festival continua sent la festa de l’economia solidària, però aquest any l’Esperanzah ha donat un pas més enllà per convertir-se en una eina de suport a projectes que volen canviar realitats socials i fets que, com el cas dels refugiats, copegen directament les consciències de moltes persones que veuen com es vulneren els drets humans sistemàticament per part dels governs europeus. I no ho fem sols. Aquest any s’ha llançat una iniciativa que ràpidament ha tingut ressò i suport d’altres festivals i així de la mà de l’Esperanzah, el Clownia, el Barnasants, el Rototom, el Canet Rock i el Festiclown s’ha posat en marxa la plataforma Cultura amb Causa, que parteix de la idea que la cultura no pot ser neutral davant dels problemes de la gent i ha d’apostar clarament per posicionar-se contra la injustícia, la defensa dels drets humans i els valors democràtics.

Amb el suport de tots aquests festivals i dels milers de persones que han assistit farem possibles que la totalitat de les entrades venudes, aquest any amb el concepte de donació, serveixin per finançar projectes molts diversos com els que representant les següents entitats: Stop Mare Mortum; Caminando Fronteras; Proactiva Open Arms; les Dones Sàvies de Sant Cosme, la Fundació Cívica Esperanzah, el Cor Safari Fundació Nzuri Daima; Dones Rumb a Gaza – Flotilla de la Llibertat; Pallasos en Rebeldía i Alboan. Però també una part important d’aquests recursos aniran a promocionar projectes de l’economia social al nostre territori, amb la creació de noves cooperatives que donaran feina a veïns i veïnes dins del marc d’una economia no especulativa i al servei de les persones.

Però no salament l’Esperanzah ha prioritzat la part social. En aquesta edició s’han reforçat les activitats de dia, per confirmar que l’Esperanzah! és un Festival per a tothom. Activitats infantils i familiars (Festiclown, tallers manuals, jocs tradicionals…), xerrades, debats, música en directe (amb artistes compromesos com Els Catarres, Rapsusklein, Los Ganglios, Marinah ojos de brujo, Sra Tomasa, i bandes del Prat de Llobregat, com los Bohemios autorizados, Milú…), menjars del món, Zoco d’artesans…), han conformat un festival que va més enllà dels concerts i que si va néixer per lluitar contra l’estigmatització del barri de Sant Cosme, en aquests moments es consolida al nostre país com el referent del festival de la solidaritat.

#SOMESPERANZAH   

Mireia González Cortés

Presidenta de la Fundació Cívica Esperanzah