Celebració del 50è aniversari del CECBLL

El 2024 el CECBLL va celebrar el 50è aniversari de la seva fundació, que va tenir lloc el 1974 al Museu de l’Enrajolada de Martorell. Aquest any ha estat marcat per aquesta celebració i ho hem fet sense perdre l’essència i fent el que més ens agrada fer: cultura.

L’any ha estat marcat per 3 grans esdeveniements. Va inaugurar l’aniversari una festa dedicada als socis i a les sòcies del CECBLL. Allà vam estrenar el lema de la celebració: 50 anys compartint cultura al Baix Llobregat. Al maig es va celebrar el Col·loqui Internacional: Història i futur de la Colònia Sedó. Dialèctica entre aigua i energia. Al novembre es van celebrar els XII Premis de Reconeixement Cultural del Baix Llobregat. A més de tot això, hem recorregut el Baix Llobregat presentant el llibre Contes del Baix Llobregat, escrit per Rafael Bellido i il·lustrat per Joana Llordella.

El tancament de l’any es va fer sota el lema 50 anys compartint cultura al Baix Llobregat. Cloenda del 50è aniversari del CECBLL, i es va fer la presentació de la revista anual Materials del Baix Llobregat que sota el títol 50 anys del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat i altres escrits recopila per quinquennis la història del CECBLL de la ma de persones que hi han estat molt vinculades. L’acte, que va tenir lloc el 6 de febrer de 2025, va comptar tambe amb un diàleg conduit per David Guerrero en el qual diversos socis i sòcies van reflexionar sobre el futur de l’entitat i el paper de l’associacionisme com a via per a l’envortiment.

Un any ple de coneixement, patrimoni, territori, memòria, reflexió i cultura que ha deixat empremta en l’entitat.

Amb la voluntat de deixar per escrit els grans eixos de la celebració d’aquest cinquantè aniversari, fem un recull de les activitats més destacades a continuació.

50 anys compartint cultura al Baix Llobregat

Tret de sortida al 50è aniversari del CECBLL

Divendres 16 de febrer de 2024  a la seu del CECBLL (c/Estelí, 10. Sant Feliu de Llobregat)

“El principal objectiu d’aquest primer acte va ser que els socis i les sòcies esdevinguessin els autèntics protagonistes de la vetllada. Per aquest motiu es va fer un reconeixement a les persones fundadores i a les que des del primer decenni encara mantenen la seva vinculació a l’entitat. En aquest sentit, quatre socis van ser obsequiats amb una placa ceràmica representativa del Baix Llobregat expressament creada per Ceràmiques Sedó d’Esparreguera. D’una banda,  Albert Massegur i Francesc Xavier Romero, signants de l’acta fundacional el 1974. De l’altra, Mercè Renom i Montserrat Pagès, úniques dones actives immediatament després, entre els anys 1975 i 1976, molt abans de la legalització. També es va reconèixer i agrair la vinculació que encara mantenen amb el CECBLL més d’una trentena de socis i sòcies del primer decenni de l’entitat (1974-1984).”

Coneix-ne més….

Algunes fotografies de la nit…. Podeu trobar-les totes clicant aquí.

Reviu l’acte amb aquest vídeo resum:

Col·loqui internacional “Història i futur de la Colònia Sedó. Dialèctica entre aigua i energia”

Encarem dos elements que van ser cabdals per al creació d’aquesta gran colònia i ens plantem al present per parlar de l’aigua i l’energia.

23, 24 i 25 de maig de 2024  a la Colònia Sedó d’Esparreguera (a la nau de MTS Tech. C. Tallers, F4, Esparreguera)

“La Colònia Sedó ofereix un magnífic exemple per reflexionar sobre la dialèctica entre aigua i energia. Fundada el 1846 a partir del molí de Broquetes sobre el riu Llobregat, a Esparreguera, passà de fàbrica tèxtil a colònia industrial, la més gran de Catalunya. Per abastir-se d’energia, la Colònia Sedó construí la resclosa del Cairat, un canal de més de 4 km i un salt d’aigua de prop de 20 metres que mogué vàries turbines hidràuliques, entre les quals la gran turbina de 1.400 CV, única a Europa; però ja entrat el segle XX, els processos s’electrificaren. L’activitat persistí fins el 1979 quan va tancar a causa dels canvis en els mercats i de l’augment del preu de l’energia amb la segona crisi del petroli.”

Coneix-ne més….

Recupera el col·loqui a través del seu enregistrement.

XII Premis de Reconeixement Cultural del Baix Llobregat

Sant Vicenç dels Horts va acollir la gala dels Premis en honor a Magda Sanrama Felip, vicentina i única dona de l’equip fundador del CECBLL. A la Festa hi “desembocàren” com si fossin afluents els cabals provinents del coneixement, de la participació social i de l’expertesa assolida al territori.

22 de novembre de 2024 a la Societat Cultural La Vicentina (Carrer de Rafael Casanova, 45. Sant Vicenç dels Horts)

“Els Premis de Reconeixement Cultural que atorga el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat són un reconeixement des de la cultura. Tenen la voluntat de guardonar persones, associacions, institucions o empreses que hagin destacat en experiències culturals, ecològiques, socials o econòmiques que contribueixin des del Baix Llobregat al desenvolupament sostenible, a la pluralitat i a fer una societat del segle XXI equitativa i cohesionada.”

Coneix-ne més….

Algunes fotografies dels Premis…. Podeu trobar-les totes clicant aquí.

Reviu l’acte amb aquest vídeo resum:

Presentacions del llibre Contes del Baix Llobregat

Hem recorregut tota la comarca gràcies a les presentacions d’aquest llibre escrit per Rafael Bellido i il·lustrat per Joana Llordella.

Sant Feliu de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Esparreguera, Pallejà, Abrera, Sana Coloma de Cervelló, Torrelles de Llobregat, Viladecans, Corbera de Llobregat, Cerdanyola del Vallès, Olesa de Montserrat, Gavà, el Prat de Llobregat, Molins de Rei…

Per celebrar els 50 anys del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat (1974-2024) hem creat un conte il·lustrat per a cada ciutat de la comarca gràcies a la ploma de Rafael Bellido i al pinzell de Joana Llordella, que han treballat en aquest projecte de forma desinteressada.

Algunes presentacions del llibre Contes del Baix Llobregat…

Els “Contes del Baix Llobregat” viatgen fora de la comarca, a Cerdanyola del Vallès

Dijous 13 de febrer una de les sales de la Biblioteca Central…

Presentem el llibre “Contes del Baix Llobregat” a Corbera de Llobregat

El passat dilluns 9 de desembre 2024 es va presentar el llibre…

Reprenem les presentacions de “Contes del Baix Llobregat” a Begues

La publicació en commemoració del 50è aniversari del CECBLL…

Continuem amb les presentacions del llibre “Contes del Baix Llobregat” a Viladecans

El llibre “Contes del Baix Llobregat, escrit per Rafael Bellido…

Presentem el llibre ‘Contes del Baix Llobregat’ a Pallejà i Abrera

Aquest mes han continuat les presentacions del llibre Contes…
12

50 anys compartint cultura al Baix Llobregat

Cloenda del 50è aniversari del CECBLL

Dijous 6 de febrer de 2025  a la seu del CECBLL (c/Estelí, 10. Sant Feliu de Llobregat)

“Durant l’activitat presenàrem el darrer número de Materials del Baix Llobregat, que porta per títol 50 anys del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat i altres escrits. La presentació va anar a càrrec de la sòcia fundadora Mercè Renom. A continuació hi va haver un diàleg conduït pel periodista i també soci David Guerrero.  En aquesta conversa van participar Clara Bosch, Albert Marsà, Pau Rodríguez i Elionor Sellés i van parlar dels reptes de futur del CECBLL i de com serà l’associacionisme a la llum dels profunds canvis que travessa la nostra societat.”

Coneix-ne més….

Algunes fotografies dels Premis…. Podeu trobar-les totes clicant aquí.

Ara que ha acabat el 50è aniversari del CECBLL i amb un motiu de l’acte de cloenda, vam demanar a les persones associades que, si ho volien, ens dediquessin unes paraules sobre el Centre i el seu 50è aniversari. Ens va fer molta il·lusió rebre les vostres frases, i per això volem compartir-les amb vosaltres.

Durant l’any s’han fet dues publicacions: el número 27 de Materials del Baix Llobregat, dedicada al Centre i la seva història; i l’àlbum de fotos del Baix Llobregat.

50 anys del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat i altres escrits

Àlbum de fotos dels XII Premis de Reconeixement Cultural del Baix Llobregat

Contacta amb nosaltres