EDITORIAL (MARÇ 2020): Cuidar

Mai no hauríem imaginat fer un editorial com aquest. Abans d’entrar en d’altres consideracions, us desitgem una bona salut personal, de tota la família i amistats. Coronavirus és “el nom de la cosa” que ens manté confinades i allunyades dels hàbits quotidians, de les relacions laborals, de les amistats, potser dels amors… De cop i volta hem sentit a la pròpia pell el flagell de la malaltia. Som conscients de la vulnerabilitat de l’espècie humana. Escoltàvem l’antropòleg, Eudald Carbonell, que ens deia que si, com a espècie, no canviem la manera de viure i de fer servir els recursos, desapareixerem. Ara com ara toca administrar la crisi i tenir clares les prioritats, en primer lloc la vida i la salut de tothom, tant dels qui tenim a prop com d’arreu del món.

Si ens acostem a la quotidianitat de la vida associativa i laboral del Centre, aquest curt mes de març començàvem amb l’exposició i conferència “Transgressores”, dedicada a les dones i a la celebració del 8 de març. Més que mai hem d’incorporar a les agendes i als serveis públics els valors i els coneixements de les dones al llarg dels segles, les dones cuidadores de la vida, guaridores… Daniel Innerarity, en una entrevista que li va fer Antoni Bassas en el diari ARA[1] el dia 21, a la pregunta “Quin tipus de crisi és aquesta?”, responia dient que no era la fi del món, sinó la fi d’un món, “el món dels éssers invulnerables i el de l’autosuficiència dels estats, aquesta suficiència masculina dels subjectes que no cuiden els uns dels altres, l’autosuficiència de l’individu que té diners i prefereix assumir els riscos a títol personal”.

L’activitat presencial del Centre ha quedat interrompuda des del dia 13 de març, ens hem acollit a un ERTO, desitjant que sigui per un període breu de temps. En canvi, intentem mantenir l’activitat associativa. Per això editem aquest Butlletí i anem nodrint de missatges les xarxes socials, ens alimentem de feina feta al llarg del temps. El dia 18 teníem prevista una reunió de Junta, que hem ajornat, així com l’Assemblea de socis i sòcies programada per al primer dia de primavera, el dia 20. Recuperarem tan aviat com sigui possible ambdues trobades, tot i que prèviament haurem de reprogramar l’activitat.

A l’horitzó malden moltes incerteses, sobretot en el capítol dels ingressos, cosa que junt amb un calendari molt abreujat farà difícil mantenir el Pla de Treball. Enguany ens havíem proposat reimpulsar les activitats de Memòria democràtica, enfortint la Xarxa de Memòria democràtica, així com iniciar un projecte de recerca entorn de l’economia cooperativa i social. Allò que possiblement podrem fer és l’edició d’alguns dels llibres pendents i els programats d’enguany, que en el seu moment anirem presentant. En el capítol dels debats, volíem aprofundir en els reptes de l’alimentació, la crisi climàtica, la transició energètica i l’economia circular. Tot plegat intentarem comprimir-ho els darrers quatre mesos de l’any. Pareu atenció a les temàtiques escollides quan preparem l’activitat 2020, que sintonitzen perfectament amb la necessitat d’abordar la vida col·lectiva a partir d’uns altres valors. Tot i que aquesta crisi en fa emergir un en primer terme: la cura de la vida. Cada vespre a les 8 sortim a les finestres i balcons per retre homenatge a les guaridores, a les persones que ens cuiden. Aquesta és la nostra manera d’honorar-les, però no ens equivoquem, la millor manera d’honorar-les és exigir que no s’escatimin els serveis públics universals de sanitat, educació i atenció social; són imprescindibles per construir una societat lliure, igualitària, equitativa i fraterna.

Més que mai, socis i sòcies, totes les persones que ens seguiu, que col·laboreu, que ens doneu suport, que ens llegiu…, us desitgem una bona salut, agraïm la vostra lleialtat durant més de 45 anys i us diem, som aquí, seguim!

Les persones, la cultura i la comarca s’ho mereixen. Junts i juntes ens en sortirem!

 

—————————-

[1] https://www.ara.cat/societat/antoni-bassas-entrevista-daniel-innerarity-fi-mon-coronavirus-covid-19_0_2421357856.html

 

EDITORIAL (MARÇ 2020): Cuidar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.