Neus Ribas

El dimecres 6 de març es presentava a la Biblioteca Municipal l’Ateneu el llibre “Contes del Baix Llobregat”, un projecte impulsat pel Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat. Un acte que consistirà en la presentació del llibre, escrit per Rafael Bellido i il·lustrat per Joana Llordella, i també en la inauguració d’una exposició amb les il·lustracions originals que aquesta ha creat per a la publicació, i que estarà oberta fins el 22 de març.

La directora de projectes del CECBLL, Neus Ribas, ha explicat que es tracta d’un llibre diferent als que acostumen a publicar, ja que no és acadèmic, sinó que el veu com un homenatge als socis i sòcies de l’entitat, i ha parlat de com ha estat l’acollida per part del públic que ja ha pogut veure tant el llibre com l’exposició. Ribas ha recordat com l’autor dels contes Rafael Bellido, tot i no haver nascut al Baix Llobregat, coneix perfectament la comarca, i tant ell com Llordella la van conèixer encara més gràcies a formar part de la Junta del CECBLL, i ambdós han recollit en el llibre l’essència de cada un dels municipis.

Helena Roma

Reprenem l’espai del CECBLL al ‘Magazín’ de Radio Sant Feliu amb una entrevista a Helena Roma, cap de comunicació i gestora cultural del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, que va presentar el pla d’activitats del CECBLL qeu es druà a terme durant el 2024 pel seu 50è aniversari.

Robert Gobern

A l’espai “Coneixent el Baix” del Bon dia i Bona Hora, parlarem sobre l’obra de teatre 8 de MARÇ, escrita i dirigida pel Robert Gobern.

El passat dissabte 23 de març, en el marc del Dia internacional de la Dona, vam fer la ponència “Les dones i la indústria. El cas de la Colònia Sedo d’Esparreguera.” a càrrec de la Dra. Gràcia Dorel-Ferré. En acabar la conferència, i per acabar de tancar un dia tant significatiu, vam tenir l’honor de comptar amb la representació de l’obra de micro teatre “Vuit de Març”, que tracta sobre les dones en les fàbriques al segle XX. Aquesta obra es va representar l’any passat ja l’any passat en el marc del Dia de la Dona i aquest any vam creure que era imprescindible tornar-la a portar, aquest cop per tancar la ponència.

Aleshores, per tot això us portem demà al Robert Gobern, que és el director i guionista de l’obra.

Joan Arébalo

A l’espai “Coneixent el Baix” del Bon dia i Bona Hora, parlarem sobre l’aigua. Com ja sabeu, aquest gener vam presentar el llibre “Teixint Solidaritats al Baix Llobregat. Història, realitat i perspectives cooperatives(1900-2023)”. Aquest llibre, es resultat de la 12a Convocatòria de Recerca Col·lectiva del Baix Llobregat que ha estat dirigida pel professor Josep Lluís Martínez-González.

La recerca és el resultat de diferents realitats cooperatives al Baix Llobregat, i cada un dels autors tracta una temàtica. Un d’aquests autors serà l’entrevistat Joan Arévalo i Vilà, autor del capítol “La Comunitat Minera Olesana, SCCL”. En Joan és mestre industrial i enginyer tècnic industrial. És també diplomat en Direcció i Administració d’Empreses i en Enginyeria Hidràulica i Neumàtica. És fundador i president de la Cooperativa de l’Aigua, uns transformació recent (1993) en cooperativa de l’antiga Comunitat Minera Olesana, fundada l’any 1868 (fa més de 150 anys).

A la presentació va parlar des de la necessitat de l’ús públic de l’aigua al preus abusius que pot arribar a tenir un bé de primera necessitat, i quin resultat està tenint aquesta cooperativa a Olesa. Una persona fonamental per poder parlar sobre l’ús de l’aigua en aquest moment de sequera, amb un discurs molt clar i  potent sobre el tema.

Josep Lluís Martínez-González

Josep Lluís Martínez-González, director de la 12a Recerca Col·lectiva del Baix Llobregat sobre el cooperativisme, va assistir a Ràdio Sant Vicenç per promocionar el llibre resultat d’aquesta investigació.

Josep Lluís Martínez-González

Josep Lluís Martínez-González, director de la 12a Recerca Col·lectiva del Baix Llobregat sobre el cooperativisme, va assistir a Ràdio Esparreguera per promocionar el llibre resultat d’aquesta investigació

Neus Ribas

Neus Ribas, cap de projectes del CECBLL, va intervenir per parlar de la Memòria i la Pau al programa de Ràdio Esparreguera dins del projecte de ciutat Camins de Pau d’Esparreguera.

Yildiray Ileri

Familiar de la Joana Llordella, parla sobre l’exposició de les il·lustracions de Joana Llordella i el seu treball a Radio Esparreguera.

Raúl Montilla

Ens parla del seu nou llibre De Vallirana a Barcelona. Crònica Històrica del frustrat primer gran tramvia metropolità.

Jordi Sanjosé

Presenta  la guia divulgativa Quan les parets parlen. Itinerari interpretatiu per les lluites socials de Sant Feliu de Llobregat dels anys 70”. Un projecte del CECBLL que es va presentar el dimecres 22.